Είναι η πιο πρόσφατη μέθοδος προστατεκτομής, όταν λόγω αποφρακτικών φαινομένων ο προστάτης θα πρέπει να αφαιρείται. Η μέθοδος TURis αποτελεί πια και την κυρίαρχη μέθοδο αφαίρεσής του. Το ακρωνύμιο TURis σημαίνει: διά μέσου της ουρήθρας αφαίρεση ή εκτομή του προστάτη με φυσιολογικό ορό.
Ο ουρολόγος, όταν χειρουργεί με οπτικές ίνες και διά μέσου κάμερας, το κάνει χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η κλασική παλαιά μέθοδος, η διά μέσου της ουρήθρας αφαίρεση του προστάτη, απαιτούσε τη χρήση υγρών τα οποία περιόριζαν το χειρουργό και τον ανάγκαζαν να επιλέγει για να χειρουργεί με τη μέθοδο αυτή μικρούς ως μέτριους προστάτες, καθώς τα υγρά αυτά θα μπορούσαν να απορροφηθούν και να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην υγεία του χειρουργημένου ή, στην καλύτερη περίπτωση, να αναγκάσουν τον ουρολόγο να σταματήσει την επέμβαση.
Αυτό ακριβώς αποτελεί και το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα του TURis.
Ο περιορισμός της επιλογής του μικρού προστάτη δεν υπάρχει πια, έχει εξαλειφθεί. Μπορούμε πλέον να χειρουργούμε με απόλυτη ασφάλεια και γρήγορα μεγάλους προστάτες.
Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η χρήση του ειδικού ηλεκτροδίου με τον ημισφαιρικό σχεδιασμό, που, σε αντίθεση με την παλαιά μέθοδο, δεν τεμαχίζει ούτε κόβει τον ιστό, αλλά γλιστρά κυριολεκτικά επάνω στον ιστό και ταυτόχρονα τον εξαχνώνει –‘’τον βουλιάζει‘’– δηλαδή τον αφαιρεί και ταυτόχρονα κάνει και αιμόσταση . Το πέρασμα του ηλεκτροδίου πάνω από τον ιστό του προστάτη αφήνει μια ομαλή επιφάνεια χωρίς αιμορραγία, η οποία θα επουλωθεί άμεσα και γρήγορα. Αυτό είναι το πιο μεγάλο από τα πλεονεκτήματα της νέα μεθόδου, ο απόλυτος έλεγχος της αιμορραγίας.
Ασθενείς που κάνουν χρήση αντιπηκτικών, αλλά και ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, που πριν δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν χειρουργικά, τώρα έχουν την ευκαιρία να μπορούν να χειρουργηθούν γρήγορα, αναίμακτα, αποτελεσματικά και με μόνο μίας μέρας νοσηλεία.
Άλλο ένα από τα πλεονεκτήματα της Μεθόδου TURis είναι η παραμονή του ασθενούς στην κλινική για μόνο ένα 24ωρο, σε αντίθεση με την πολυήμερη παραμονή των ασθενών που χειρουργούνται με την κλασική μέθοδο ή με Διακυστική Προστατεκτομή – χειρουργείο με τομή. Με τη μέθοδο αυτή, η αφαίρεση του προστάτη γίνεται χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως επίπτωση στη στύση ή στη σεξουαλική διάθεση του ασθενούς. Απλά θα πρέπει για λίγο διάστημα να απέχει σεξουαλικά.
Συμπέρασμα: TURis σημαίνει γρήγορη και ασφαλής – αναίμακτη αφαίρεση του προστάτη. Σημαίνει ότι μπορεί να χειρουργηθεί ο οποιοσδήποτε προστάτης και την επόμενη μέρα ο ασθενής να είναι στο σπίτι του.
Αφορμή για να γράψω το κείμενο αυτό στάθηκε η συζήτηση με κάποιον ασθενή μου στο ιατρείο. Ο κύριος αυτός, 67 ετών, ήρθε μετά από σύσταση και παρότρυνση κάποιου κοινού γνωστού, αφού για χρόνια υπέφερε από προστατικά – δυσουρικά ενοχλήματα και τελευταία από σοβαρά αποφρακτικά ενοχλήματα. Ο κύριος αυτός, ο ασθενής μου, ήρθε κυριολεκτικά τρομοκρατημένος από αυτά που διάβασε σε διάφορα άρθρα στην περιήγησή του στο Internet. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω το κείμενο αυτό με πολύ απλά λόγια, όπως θα έκανα με κάποιον που εξετάζω στο ιατρείο μου και πρέπει να του εξηγήσω, για να καταλάβει και να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει.
Ένας άνδρας που είναι 45 χρονών, θα πρέπει να διαλέξει έναν Ουρολόγο, που θα πρέπει να είναι και ο θεράπων ιατρός του για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Ένας άνδρας με την ηλικία αυτή, μία φορά το χρόνο και κάθε χρόνο την ίδια εποχή πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του και να εξετάζεται. Να υποβάλλεται στις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, μέσα σ’ αυτές το PSA Tot, ούρων, υπερήχων των νεφρών της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, αλλά και στη δακτυλική εξέταση του προστάτη, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο.
Θα πρέπει ο κάθε άνδρας να το κάνει αυτό, ακόμη και όταν δεν έχει κάποιο λόγο να το κάνει. Χωρίς να έχει κάποιο σύμπτωμα ή ενόχληση, χωρίς κάποιο πρόβλημα και ενώ είναι μια χαρά, θα πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του κάθε χρόνο. Ο λόγος που επιβάλλει κάτι τέτοιο είναι ο Καρκίνος του προστάτη, ο οποίος είναι ο δεύτερος καρκίνος σε συχνότητα εμφάνισης στους άνδρες. Γεννιέται, μεγαλώνει μέσα στον προστάτη, εξαπλώνεται και φτάνει μέχρι και στα οστά χωρίς το παραμικρό σύμπτωμα. Θα τον ανακαλύψουμε τυχαία, και τότε δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή μας.
Όμως όλα είναι πιο εύκολα, όταν πηγαίνουμε για το ετήσιο τσεκ-απ στον ουρολόγο μας. Το αρχείο του γιατρού μας, η τακτικότητά μας και η συνέπειά μας μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε τον καρκίνο του προστάτη στα πρώτα στάδια και να μπορέσουμε να τον θεραπεύσουμε.
Βέβαια, υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι φροντίζουν να κάνουν εξετάσεις και μάλιστα τακτικότατα. Οι ασθενείς αυτοί από μόνοι τους ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους με βάση τις… φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων. Πρέπει να σημειωθεί και να τονισθεί ότι δεν υπάρχει φυσιολογική τιμή και ότι όλα είναι σχετικά και όλα πρέπει να ερμηνεύονται από τον ουρολόγο και να συγκρίνονται με τις προηγούμενες τιμές, την υφή και το μέγεθος του προστάτη. Προσοχή λοιπόν, μην αποφεύγετε την εξέταση!
Προστατικά Ενοχλήματα:
Ένας άνδρας χειρουργείται με τη μέθοδο TURis όταν πάσχει από αποφρακτικά συμπτώματα και όχι γιατί έχει μεγάλο προστάτη. Πολλά και διάφορα είναι τα αποφρακτικά συμπτώματα και σε κάθε ασθενή δεν είναι τα ίδια, κάποια συμπτώματα υπάρχουν σε κάποιους και κάποια σε κάποιους άλλους. Οδηγούμαστε όμως σε TURis προστατεκτομή όταν δεν υπάρχει βελτίωση με τη φαρμακευτική αγωγή. Να μην ξεχνάμε ότι ο προστάτης είναι χειρουργική πάθηση και σαν τέτοια, κάποια στιγμή θα χρειασθεί να αντιμετωπισθεί χειρουργικά. Τότε είναι η στιγμή του TURis.
Νυχτουρία ή αλλιώς νυχτερινή ούρηση, 2 – 3 ή περισσότερες φορές το βράδυ σημαίνει ότι με την τελευταία ούρηση πριν την κατάκλιση η ουροδόχος κύστη δεν άδειασε ή άδειασε πολύ λίγο και γι’ αυτό μέσα σε 2 ώρες ξαναγεμίζει και μας σηκώνει για να ουρήσουμε. Αλλά πάλι η κύστη μας, λόγω του προστάτη που σφίγγει πολύ σφιχτά την ουρήθρα, δεν καταφέρνει να αδειάσει το περιεχόμενό της και για αυτό πάλι θα μας ξανασηκώσει.
Διακοπτόμενη ούρηση είναι κυρίως κάτι που εμφανίζεται στην πρωινή ούρηση. Πολλές φορές συνδυάζεται και με ένα άλλο σύμπτωμα, την καθυστέρηση στην έναρξη, που σημαίνει ότι ο ασθενής στέκεται στην τουαλέτα μπροστά και περιμένει να ξεκινήσει η ούρηση. Όταν επιτέλους κάποια στιγμή η ούρηση θα ξεκινήσει, δεν έχει ροή, δεν έχει δύναμη και σαν να μην φτάνει αυτό, διακόπτεται, πριν ο ασθενής νιώσει ότι έχει αδειάσει. Αυτό γίνεται πάνω από 1 φορά και, όταν ο ασθενής απομακρύνεται από την τουαλέτα, ή έχει την αίσθηση ότι δεν άδειασε η κύστη του ή θα ξαναγυρίσει σε πολύ λίγο για να ουρήσει το υπόλοιπο.
Ασθενείς με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ασθενείς με πέτρες – λίθους στην ουροδόχο κύστη ή με παρουσία εκκολπωμάτων έχουν απόλυτη ένδειξη να χειρουργηθούν
Ασθενείς που έχουν πάθει επίσχεση ούρων, δηλαδή που ενώ έχουν έντονη επιθυμία να ουρήσουν, δεν το καταφέρνουν και πρέπει να μπει καθετήρας για να αδειάσει ή κύστη. Άλλες φορές πάλι, ο ασθενής έχει την εντύπωση ότι ουρεί φυσιολογικά, γιατί απλά η ούρηση γίνεται έτσι για πολύ καιρό και νομίζει ότι έτσι είναι το φυσιολογικό. Θα καταλάβει ότι είναι αλλιώς τα πράγματα, μονάχα όταν θα συγκριθεί με κάποιον άλλο. Όταν λοιπόν ουρεί πολύ συχνά και από λίγο, μπορεί να έχουμε εκείνη την κατάσταση που λέγεται ατελής επίσχεση ούρων, πολλοί ασθενείς νομίζουν ότι έχουν ακράτεια ούρων. Λόγω των ούρων που μένουν μέσα στην κύστη μετά την ούρηση, οι νεφροί είναι συχνά διογκωμένοι και δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά, οπότε και έχουμε νεφρική ανεπάρκεια, η οποία ευτυχώς διορθώνεται μετά τη χειρουργική επέμβαση με το TURis, επειδή δεν μένουν πλέον μετά την ούρηση ούρα μέσα στην κύστη.