ΠΥΕΛΟΓΡΑΦΙΑ

Ενδοφλέβια Πυελογραφία

Τι είναι;

Η εξέταση εκλογής για τη μελέτη του ουροποιητικού και πιο αναλυτικά η εξέταση που θα μας δώσει πληροφορίες για τους νεφρούς τους ουρητήρες –δηλαδή τα σωληνάκια που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς προς την κύστη– αλλά και για την ουροδόχο κύστη.

Πότε γίνεται;

Όταν υπάρχει υποψία ότι υπάρχει κάπου στο ουροποιητικό πέτρα. Όταν έχουμε αίμα στα ούρα και ψάχνουμε την αιτία. Αν υπάρχει υποψία νεοπλασμάτων δηλαδή θηλωμάτων ή κάποιου όγκου στους νεφρούς στους ουρητήρες ή και στην ουροδόχο κύστη. Σε περίπτωση κάποιου σοβαρού ατυχήματος, τροχαίου ή κάποιας σοβαρής κάκωσης για να δούμε αν υπάρχει βλάβη ή ρήξη σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού. Σε περίπτωση κωλικού του νεφρού ή υδρονέφρωσης.

Υδρονέφρωση

Πυελογραφία

Πότε δε γίνεται: θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο αν θα πρέπει να γίνει ή όχι σε ασθενείς με πρόβλημα σοβαρό στα νεφρά τους, όπως νεφρική ανεπάρκεια, σε ασθενείς με Σάκχαρο και κυρίως σ’ αυτούς που λαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα αλλά και σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα.

Πονάει και πως γίνεται; Όλος ο πόνος της εξέτασης είναι ένα τσίμπημα με μια ψιλή βελονίτσα στην φλέβα του μπράτσου για να χορηγηθεί το φάρμακο –η σκιαγραφική ουσία – που θα μας βοηθήσει να δούμε όλο το ουροποιητικό σύστημα και να εντοπιστεί το πρόβλημα. Χρειάζεται όμως να ξέρουμε αν ο ασθενής έχει παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργία για να τον προστατέψουμε αν χρειασθεί, φαρμακευτικά από τυχόν αλλεργική αντίδραση.

Στη συνέχεια και ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε ειδικό κρεβάτι λαμβάνονται ακτινογραφίες διαδοχικά σε 7’, 15’, 25’ και 60’. Σπανίως θα χρειασθεί να γίνουν κάποιες επιπλέον λήψεις, «καθυστερημένες».

Πυελογραφία

Προετοιμασία: Την προηγούμενη ημέρα πολύ ελαφρά δίαιτα και αποφυγή υγρών αλλά και λήψη καθαρτικού για να έχουμε καλύτερες εικόνες.

Επικοινωνήστε μαζί μας
Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.