ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ;
Η κυστεοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία μπορούμε να εξετάσουμε την ουρήθρα, τον προστάτη και την ουροδόχο κύστη. Η εξέταση γίνεται με το κυστεοσκόπιο. Αυτό μέχρι πρότινος ήταν το κλασικό γνωστό άκαμπτο μεταλλικό όργανο εξέτασης εφοδιασμένο με οπτικές και ψυχρό φωτισμό και συνδεδεμένο με κάμερα για να έχουμε εικόνα αυτού που βλέπουμε σε οθόνη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ;
Η Εύκαμπτη Κυστεοσκόπηση είναι η εξέταση που γίνεται με το νέο Εύκαμπτο Κυστεοσκόπιο του γερμανικού οίκου Storz. Εύκαμπτο και ευλύγιστο γιατί δεν είναι μεταλλικό όπως ήταν μέχρι τώρα, με μεγάλη ευλυγισία που μπορεί και ακολουθεί την πορεία της ουρήθρας, χωρίς να την πιέζει και να είναι επώδυνο χάρη του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο είναι και ανώδυνη. Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο προσφέρει τέλεια εικόνα λόγω της μεγάλης ψηφιακής ανάλυσης που προσφέρουν οι οπτικές του.
Συνδέεται με κάμερα και η ψηφιακή εικόνα του μεταφέρεται σε οθόνη για να μπορεί, εκτός από τον γιατρό, και ο ίδιος ο ασθενής, την στιγμή που εξετάζεται, να έχει άμεση συμμετοχή και εικόνα αυτού που βλέπει ο γιατρός του. Η εξέταση είναι πολύ σύντομη, διάρκειας 1’ 2’ λεπτών και γίνεται πολύ εύκολα με τοπική νάρκωση στο ιατρείο. Ακόμη μεγαλύτερο όμως είναι το πλεονέκτημα που παρουσιάζει λόγω όλων των ανωτέρω ιδιοτήτων που έχει και αυτό είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνει διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής.
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ;
Είναι η εξέταση εκλογής στις ακόλουθες περιπτώσεις:
– Ασθενής με Αιματουρία. Ασθενής ο οποίος αναφέρει ότι ούρησε αίμα ανώδυνα, χωρίς πόνο δηλαδή ή γιατί σε τυχαία Γενική Ούρων, εφ όσον αυτό επιβεβαιωθεί και με άλλα δείγματα, βρεθεί να υπάρχουν Ερυθρά ή ίχνη Αιμοσφαιρίνης.
– Όταν θέλουμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη Στενώματος στην ουρήθρα ή την ύπαρξη υπερπλασίας του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής έχει δυσουρία , καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση.
– Σε ασθενείς που παραπονιούνται για προστατικά ενοχλήματα, που έχουν δηλαδή Υπερπλασία του προστάτη.
– Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε Υπέρηχο Ουροδόχου κύστης και διαπιστώθηκε ύπαρξη ξένου σώματος, συνήθως λίθος, ή υπάρχει πιθανή εκβλάστηση, μία ύποπτη προσεκβολή του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης που παραπέμπει σε Θηλώματα.
– Ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για θηλώματα πρέπει να υποβάλλονται σε Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση ανά τακτά διαστήματα για την παρακολούθηση της νόσου.
– Ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε αφαίρεση Pig Tail. H αφαίρεση του Pig tail μπορεί πλέον να γίνεται με τοπική νάρκωση, ανώδυνα και ασφαλώς σε ελάχιστο χρόνο και με τοπική νάρκωση στο ιατρείο.
Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα της Εύκαμπτης Κυστεοσκόπησης :
– ΑΝΩΔΥΝΗ
– ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
– ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΝΑΡΚΩΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
– ΤΕΛΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
– ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ