ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Στυτική Δυσλειτουργία

στυτική δυσλειτουργία

Είναι η κατάσταση εκείνη, όπου ο άνδρας δεν μπορεί να πετύχει ή να διατηρήσει, για όσο χρόνο χρειάζεται, ικανή στύση, τέτοια που να καταφέρει να ολοκληρώσει. Η διαταραχή αυτή δεν επιτρέπει στο άτομο τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Ένας μεγάλος βαθμός αυτοεκτίμησης του άνδρα πηγάζει από την ικανότητά του για στύση. Η διαταραχή αυτή θα μπορούσε να είναι από τις πιο ταπεινωτικές, γιατί σε τελική ανάλυση ένας άνδρας αντλεί ικανοποίηση από την ικανοποίηση της συντρόφους του, έχοντας εκτελέσει επιτυχημένα το ρόλο του.

Πολλοί άνδρες αντιμετωπίζουν σήμερα μόνιμα ή παροδικά προβλήματα στύσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν άνδρες πάνω από τα 60 τους χρόνια, όμως τελευταία είναι πολύ ανησυχητικά τα προβλήματα που παρουσιάζουν άνδρες ηλικίας 40 – 50 χρονών, όπου φαίνεται ότι οι μισοί περίπου από την κατηγορία αυτή δε μπορούν να ολοκληρώσουν μια σεξουαλική επαφή.

Οι περισσότεροι άνδρες που συνειδητοποιούν το πρόβλημά τους δυσκολεύονται να απευθυνθούν στο γιατρό. Αν το κάνουν, θα είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό και αυτό θα γίνει 3 με 4 χρόνια, μετά την εμφάνιση του προβλήματος. Οι περισσότεροι δεν απευθύνονται ποτέ στον ειδικό και κάποιοι καταφεύγουν σε ανορθόδοξες λύσεις.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι η πρώτη αιτία που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κατάσταση που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση του αγγειακού συστήματος. Για το λόγο αυτό, οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο για καρδιαγγειακά νοσήματα, λόγω του ότι μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ένδειξη της γενικευμένης νόσου.

Τα αίτια της νόσου μπορεί να είναι Οργανικά και Ψυχογενή.
Στα οργανικά αίτια εντάσσονται τα αγγειακά. Η πεϊκή αρτηρία μπορεί να παρουσιάσει στένωση λόγω αθηροσκλήρωσης και αυτό να προκαλεί μειωμένη ροή αίματος προς το πέος ή να υπάρχει διαφυγή του αίματος από το πέος, αδυναμία διατήρησης της στύσης. Τα νευρογενή, όπου υπάρχει διαταραχή στη μεταφορά του ερεθίσματος από τον εγκέφαλο στο πέος. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, οι χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή της λεκάνης αλλά και ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ορμονικές διαταραχές, όπως χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Τα φάρμακα, κυρίως αυτά για τις ψυχικές διαταραχές, τις καρδιοπάθειες και για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Στα Ψυχογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας η πιο συχνή αιτία είναι η κατάθλιψη, αλλά και η οποιαδήποτε μορφή άγχους που μπορεί να διαταράξει τη σεξουαλική απόδοση. Ο όρος άγχος – απόδοση είναι το άγχος που δημιουργείται την ώρα της σεξουαλικής επαφής ή ακόμη και πριν από αυτήν.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου: Το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις αλλά και οι υψηλές τιμές χοληστερόλης. Ουσίες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία είναι ο καπνός, το αλκοόλ, αλλά και η χρήση ουσιών όπως χασίς, κοκαΐνη κ.λπ.

Οι θεραπευτικές επιλογές που αφορούν τις ψυχογενείς αιτίες και κυρίως όσον αφορά το άγχος απόδοσης, απαιτούν μια πολύ δυνατή και αρμονική σχέση του ζεύγους, όπου υπάρχει έντονη επιθυμία να βοηθηθεί ο σύντροφος και να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα και επιθυμία.

stitiki-disleitourgiaΟι φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται λειτουργούν αναστέλλοντας ένα ένζυμο στα σηραγγώδη σώματα του πέους, τη φωσφοδιαστεράση τύπου 5, επιτυγχάνοντας έτσι στύση.

Οι χειρουργικές θεραπείες, και μιλάμε για την πεϊκή πρόθεση που αφορά ασθενείς με μόνιμα οργανικά προβλήματα, ασθενείς που πάσχουν από Σ/Δ, παραπληγικούς, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις, όπως για καρκίνο του προστάτη. Η πεϊκή πρόθεση δεν είναι ορατή, έχει ικανότητα στύσης και δεν διαφέρει σε τίποτε από τη φυσική.

Επικοινωνήστε μαζί μας
Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.