ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Κυστίτιδα και Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις
Ουρολοίμωξη είναι το αποτέλεσμα της εισόδου των μικροβίων, μέσω της ουρήθρας, στην ουροδόχο κύστη. Αυτό εκδηλώνεται με συχνουρία, πόνο ή καύσο κατά την ούρηση, σταγόνες αντί για κανονική ούρηση με πολύ πόνο και αίμα που συνήθως το βλέπει η ασθενής στο χαρτί όταν σκουπίζεται. Η λοίμωξη αυτή αφορά το βλεννογόνο –την εσωτερική επένδυση– της ουρ.κύστης γι’ αυτό και ο σωστότερος όρος είναι Κυστίτιδα ή αιμορραγική κυστίτιδα.

Υποτροπιάζουσες ουρολοίμωξεις λέμε ότι μια γυναίκα παθαίνει όταν έχει ουρολοίμωξη για περισσότερες από 2 φορές το χρόνο. Η εικόνα της γυναίκας αυτής: είναι συνήθως μια νεαρή γυναίκα στην αρχή της σεξουαλικής της ζωής ή μια νεαρή γυναίκα που αλλάζει συχνά σεξουαλικούς συντρόφους. Η γυναίκα αυτή φτάνει στον Ουρολόγο αφού έχει επισκεφτεί διάφορες άλλες ειδικότητες Παθολόγο, Γυναικολόγο και αφού έχει πάρει πολλές φορές αντιβιώσεις και έχει φτάσει να αποφεύγει ακόμη και τις σεξουαλικές επαφές γιατί φοβάται ότι θα ‘’ξαναπεράσει τα ίδια ‘’.

Στη γυναίκα πολύ εύκολα μπορούν να μεταφερθούν μικρόβια από τον πρωκτό ή από την περιπρωκτική χώρα στον κόλπο ή στην ουρήθρα και ο τρόπος που γίνεται αυτό μπορεί να είναι μια απροσεξία κατά τη σεξουαλική επαφή, ή αγγίζοντας την ανωτέρω περιοχή ή ακόμη και με το λάθος σκούπισμα, το χέρι ανάμεσα από τα πόδια και όχι από έξω όπως πρέπει, μολύνοντας έτσι τον κόλπο ή την ουρήθρα.

Μεταφορά μικροβίων μπορεί να γίνεται και λόγω διαφορετικής μικροβιακής χλωρίδας, Με λόγια πιο απλά, δυο νέοι άνθρωποι που συνευρίσκονται και είναι στην αρχή της σεξουαλικής τους σχέσης υπάρχουν τέτοια προβλήματα αλλά με τη συζήτηση την ενημέρωση και με την πάροδο του χρόνου συνήθως ξεπερνιέται. Βέβαια σημαντική θέση σ’ όλα αυτά έχει η σταθερή σχέση που προσφέρει ασφάλεια και η χρήση του προφυλακτικού στις περιστασιακές σχέσεις και επαφές.

Η γυναίκα όπως και ο άνδρας θα πρέπει να αποφεύγει να χρησιμοποιεί αντισηπτικά στην υγιεινή της γεννητικής χώρας, γιατί εύκολα μπορεί να προκληθεί μυκητίαση και ουρολοίμωξη από τη χρήση τους.

Η χρήση των σερβιετών δε θα είναι πρόβλημα φτάνει να είναι ‘’ με φτερά ‘’ για να είναι σταθερή η θέση τους στο εσώρουχο και να μη μπορεί να μεταφέρει ενδεχομένως μικρόβια από την περιπρωκτική χώρα, προς τον κόλπο. 

Οι γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις θα πρέπει να απευθύνονται στον Ουρολόγο για να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και να δίδεται η κατάλληλη θεραπεία. Σαν πρώτη βοήθεια θα πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά να ντυνόμαστε καλά, να μην είμαστε εκτεθειμένοι στο κρύο, να αποφεύγουμε τη σεξουαλική επαφή και να απευθυνόμαστε στον Ουρολόγο. Σε καμμιά περίπτωση να μην παίρνουμε αντιβίωση γιατί …κάτι τέτοιο μας είχε χορηγήσει παλιότερα ο γιατρός ή γιατί δεν αντέχουμε την όλη κατάσταση και δε μπορούμε να κάνουμε υπομονή.

Επικοινωνήστε μαζί μας
Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.