ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ

Χαλινός είναι μια πτυχή δέρματος στην κάτω επιφάνεια του πέους που συγκρατεί το δέρμα στην βάλανο ( κεφαλή του πέους ) έτσι ώστε να την  σκεπάζει και να της παρέχει ασφάλεια και προστασία . Η πτυχή αυτή είναι κανονικά ελαστική και με ικανό μέγεθος , τέτοιο που να μην έλκει κατά την στύση την βάλανο .

Βραχύς χαλινός είναι εκείνη η συνθήκη κατά την οποία η πτυχή αυτή – ο χαλινός δηλαδή – επειδή  είναι πιο κοντός από το φυσιολογικό, αυτό έχει  σαν συνέπεια να έλκει την βάλανο κατά την στύση και να προκαλεί: ενόχληση , δυσφορία , πόνο ή και τσούξιμο κατά την διείσδυση στον κόλπο. ( Βραχύς = κοντός και χοντρός ) . Κατά την διείσδυση ο χαλινός δέχεται μεγάλη πίεση αλλά και «αντίσταση» λόγω :

  • μικρότερου μήκους,
  • της βιαιότητας των κινήσεων
  • αλλά και γιατί ο κόλπος δεν έχει υγρανθεί αρκετά και προσφέρει ακόμη πιο μεγάλη αντίσταση .

 

 

 

 

Επειδή ο χαλινός είναι ο κοινός αποδέκτης των δυνάμεων τριβής και αντίστασης, θα τραυματισθεί ή θα υποστεί μικρορήξεις – μικροτραυματισμούς . Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση έχει σαν συνέπεια ο ήδη Βραχύς χαλινός να γίνει κοντύτερος και να δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση με συνέπεια να τραυματισθεί και να αιμορραγήσει . Όταν αιμορραγήσει είναι γιατί τραυματίζεται ένα μικρό αρτηρίδιο που βρίσκεται στο μέσον της πτυχής –  χαλινού και τότε αιμορραγεί εντυπωσιακά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά την διάρκεια της επαφής μπορεί να προκληθεί πλήρης ή μερική ρήξη του χαλινού με αποτέλεσμα μια  αιμορραγία που τις περισσότερες φορές τρομάζει τον ασθενή .

 

Αντιμετώπιση Βραχύ Χαλινού - Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρέας Μαυρίδης

Βραχύς Χαλινός

 

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ο ασθενής να βρεθεί στην κατάσταση να αντιμετωπίσει ρήξη χαλινού. Όταν το άτομο διαπιστώσει ότι έχει τέτοιο πρόβλημα απευθύνεται στον Χειρουργό Ουρολόγο ο οποίος  με τοπική νάρκωση, ανώδυνα και σε 10’ λεπτά ακόμη και στο ιατρείο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα . Ο ασθενής την ίδια στιγμή μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του .