ΣΤΕΝΩΜΑ ΟΥΡΗΘΡΑΣ

ΣΤΕΝΩΜΑ ΟΥΡΗΘΡΑΣ
Η ουρήθρα είναι ο αγωγός εκείνος ο οποίος βρίσκεται στο μέσον και στην κάτω επιφάνεια του πέους. Διατρέχει όλο το μήκος του πέους και η λειτουργία που έχει στον άνδρα είναι να μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα, ενώ στη γυναίκα τα ούρα. Η ουρήθρα διαθέτει ελαστικότητα και το μήκος αυτής στη γυναίκα είναι πολύ μικρότερο, καταλήγοντας πάνω από τον κόλπο.

Σαν στένωμα ορίζεται εκείνη η κατάσταση όπου η διάμετρος της ουρήθρας, σε ένα ή περισσότερα σημεία αυτής, μειώνεται δραστικά. Η εμφάνιση του στενώματος είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης ουλώδους συνδετικού ιστού, λόγω πρόκλησης βλάβης στην ουρήθρα εξαιτίας καθετηριασμού ή χρήσης εργαλείων, λόγω τραυματισμού κατά τη διάρκεια τροχαίου ή λάκτισμα στη γεννητική χώρα, αλλά και λόγω λοίμωξης της ουρήθρας από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Πολύ σπάνια το στένωμα μπορεί να είναι εκ γενετής.

Περιοχές της ουρήθρας

Περιοχές της ουρήθρας

          Στένωμα Ουρήθρας μετά από Τροχαίο

Στένωμα Ουρήθρας μετά από Τοποθέτηση Καθετήρα

Συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής μας είναι:
  • Δυσκολία στο να ξεκινήσει την ούρηση αλλά και δυσκολία ή δυσουρία στο να αποβάλλει τα ούρα
  • Μειωμένη ροή ούρων
  • Συχνουρία λόγω του στενώματος: μερικές φορές είναι τόσο δύσκολο να περάσουν απ΄ αυτό τα ούρα, που η ουροδόχος κύστη προσπαθώντας να αδειάσει τα ούρα στην προσπάθεια που καταβάλλει ‘’ κουράζεται ‘’, σταματά λοιπόν την προσπάθειά της και έτσι μένει μισογεμάτη, με αποτέλεσμα να γεμίζει γρηγορότερα και να πρέπει να αδειάσει σε μικρότερο διάστημα , άρα δημιουργείται Συχνουρία
  • Τσούξιμο ή πόνος. Τα ούρα που βγαίνουν από ένα τόσο στενό σημείο προκαλούν δυσάρεστη αίσθηση ή και πόνο. Κάποιες φορές μάλιστα τα ούρα μπορεί να ‘’ βγαίνουν ‘’ κάνοντας διχάλα ή στάγδην
Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με μια ειδική ακτινογραφία, την ουρηθρογραφία. Αυτή εντοπίζει το σημείο και το ακριβές μήκος του Στενώματος. Ουροροομετρία, εξέταση πολύ μοντέρνα μη επεμβατική, όπου ο ασθενής στέκεται όρθιος και ουρεί σε ειδική υποδοχή μηχανήματος στο οποίο η ούρηση καταγράφεται ηλεκτρονικά. Η Ουρηθροσκόπηση, όπου άμεσα γρήγορα και κυρίως ανώδυνα διαπιστώνεται το πρόβλημα, βιντεοσκοπείται και αποφασίζεται η αντιμετώπισή του.

Αντιμετώπιση

Ο πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης του Στενώματος είναι δια μέσου μιας ενδοσκοπικής μεθόδου της Εσωτερικής Ουρηθροτομής. Δια μέσου ενός ειδικού εργαλείου, του οπτικού ουρηθροτόμου -υπό όραση δηλαδή– γίνεται διατομή του ουλώδους ιστού και διάνοιξη έτσι του στενώματος. Η όλη διαδικασία απαιτεί μία ημέρα εισαγωγή και μια ελαφρά νάρκωση. Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική με καθετήρα, ο οποίος αφαιρείται μετά από λίγο διάστημα, συνήθως 2 ή 3 ημέρες. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται ανά τακτά διαστήματα μια απλή επίσκεψη στο ιατρείο και διαστολή της ουρήθρας για να μην επιτρέψουμε επανεμφάνιση του προβλήματος. Βέβαια, σε περιπτώσεις όπου το Στένωμα είναι πιο εκτεταμένο, τότε θα απαιτηθεί εκτομή του στενώματος και η τελική αναστόμωση του υγιούς τμήματος της ουρήθρας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.