ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

Αιματουρία
Τα φυσιολογικά ούρα έχουν ωχροκίτρινο χρώμα, διαυγή όψη και δεν έχουν ίχνος αίματος. Ως αιματουρία θεωρείται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία , ο ασθενής ουρεί αίμα και το βλέπει, μάλιστα ξαφνιάζεται γιατί ουρεί χωρίς τσούξιμο ή πόνο (ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία) και τρομοκρατείται γιατί φοβάται ότι χάνει σημαντική ποσότητα και κινδυνεύει από αυτό.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΟΥΡΗΤΗΡΑ
ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΟΥΡΗΤΗΡΑ

Λιθίαση ουρητήρα

Ως Αιματουρία μπορεί να θεωρηθεί και είναι το ίδιο σοβαρή και η σταθερή παρουσία λίγων ερυθρών κυττάρων στην Γενική Ούρων, όταν επαναλαμβάνεται σε 2 -3 τυχαία δείγματα (εμμένουσα μικροσκοπική αιματουρία). Η Αιματουρία μπορεί να παρουσιασθεί στην αρχή της ούρησης και μετά να «καθαρίζει», αρχική αιματουρία, πιθανή αιτία η ουρήθρα, ουρηθρορραγία. Όταν η αιμορραγία παρουσιάζεται προς το τέλος της ούρησης τότε η αιτία μπορεί να είναι στον προστάτη (τελική αιματουρία ). Μιλάμε για ολική αιματουρία όταν όλη η ροή των ούρων είναι με αίμα. Στην περίπτωση αυτή το αίτιο της αιμοραγίας συνήθως είναι πιο σοβαρό. Μπορεί το αίμα να προέρχεται ψηλά από το νεφρό ή από την ουροδόχο κύστη μπορεί ακόμα να συνοδεύται και από πήγματα αίματος. Πολλές φορές πρόκειται για θηλώματα που αιμορραγούν ή για κάποιο όγκο της ουροδόχου κύστης.

Μια σοβαρή αιματουρία συνοδεύεται από πήγματα αίματος, τα οποία ο ασθενής τα βλέπει όταν ουρεί στην τουαλέτα, σαν κομμάτια αίματος. Τα πήγματα αυτά κάποιες φορές μπορούν να δυσκολέψουν την ούρηση ή ακόμη και να αποφράξουν την ούρηση (Επίσχεση ούρων). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει για να μπορέσει ο ασθενής να ουρήσει να τοποθετηθεί καθετήρας και να γίνουν πλύσεις για να απομακρυνθούν τα πήγματα.

Συχνά μπορεί να συμβεί κάποιος ασθενής να ουρήσει αίμα μόνο για μια φορά ή για μία ημέρα και να μη ξανασυμβεί να το παρατηρήσει οπότε και επαναπαύεται, το αγνοεί, συνήθης αιτία ο φόβος και ο πανικός του ασθενούς. Άλλες φορές πάλι έχει ένα επεισόδιο αιματουρίας κάποιο διάστημα ηρεμίας και μετά πάλιν αίμα ( διαλείπουσα αιματουρία )

Επώδυνη Αιματουρία ,είναι η κατάσταση εκείνη όπου ο ασθενής ουρεί αίμα με έντονα συμπτώματα , πόνο τσούξιμο ή κάψιμο με μεγάλη ή μικρή δυσκολία και βγάζοντας μόνο λίγες σταγόνες. Η αιτία στην περίπτωση αυτή είναι μια ουρολοίμωξη. Στους άνδρες συνήθως η αιτία είναι μια προστατίτιδα ενώ όταν πρόκειται για μια γυναίκα τότε μιλάμε για μια αιμορραγική κυστίτιδα. Αιτίες Αιματουρίας μπορεί να είναι τα θηλώματα – όγκοι του ουροποιητικού συστήματος – και που συνήθως παρουσιάζονται στην ουροδόχο κύστη. Πιο σπάνια ανευρίσκονται στους ουρητήρες αλλά και στο νεφρό.

[/col]

Παθήσεις του αίματος όπως η Δρεπανοκυτταρική αιματουρία ή η αιμορραγική διάθεση, ο ίκτερος, η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως το Sintrom αλλά και η λήψη αντιφυματικής αγωγής. Κάποιες τροφές όπως τα παντζάρια ή κάποια γλυκίσματα που περιέχουν ροδαμίνη, μπορούν να δώσουν χρώμα στα ούρα. Η λήψη καλού ιστορικού από τον Ουρολόγο θα αποκαλύψει αν η αιματουρία είναι Ανώδυνη, Επώδυνη, αρχική, τελική ή ολική, αν υπήρξαν πήγματα ή όχι, αν είχε ή όχι διαλείποντα χαρακτήρα ή αν ήταν μεμονωμένο επεισόδιο ή όχι.

Κάθε αιματουρία με οποιονδήποτε χαρακτήρα πρέπει να διερευνάται σε βάθος μέχρι να αθωωθεί . Ο Υπέρηχος των νεφρών της ουροδόχου κύστης και του προστάτη , η ακτινογραφία ΝΟΚ ( Νεφρά Ουρητήρες Κύστη ), η Πυελογραφία ή η Αξονική Πυελογραφία με έγχυση σκιαστικού ή όχι και τέλος η Κυστεοσκόπηση είναι οι εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε την αιτία της αιματουρίας.

Κυστεοσκόπια
Κυστεοσκόπια
Δυνατότητα υπερήχου στο σπίτι

Επικοινωνήστε μαζί μας
Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.