ΒΑΛΑΝΟΠΟΣΘΙΤΙΔΑ

Βαλανοποσθίτιδα
Η αιτία της πάθησης αυτής μπορεί να είναι η κατακράτηση του σμήγματος εξαιτίας μιας συνυπάρχουσας φίμωσης είναι στενότερο το δέρμα που σκεπάζει τη βάλανο και δεν απομακρύνεται το σμήγμα (Σμηγματορροική βαλανοποσθίτιδα). Αφορά συνήθως μικρά παιδιά ή υπερήλικες. Παράγοντας σημαντικός η ανεπαρκής καθαριότητα. Άλλη αιτία είναι η μόλυνση από μύκητες ή βακτήρια μετά από σεξουαλική επαφή. Ο μύκητας που συχνότερα εμφανίζεται είναι η Candida, η οποία προκαλεί πολύ συχνά και κολπίτιδα στις γυναίκες. Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση αυτή είναι η χρήση προφυλακτικών και διαφόρων λιπαντικών που χρησιμοποιούνται κατά την επαφή, απορρυπαντικά ή μαλακτικά που χρησιμοποιούνται στο πλύσιμο των ρούχων, αλλά και διάφοροι ιοί όπως ο ιός των κονδυλωμάτων ή ο ιός του έρπη.

Τα κύρια συμπτώματα της Βαλανοποσθίτιδας είναι ενοχλήσεις στη βάλανο έως και πόνο ή πιο συχνά φαγούρα, οίδημα ή πρήξιμο στη βάλανο αλλά και στο δέρμα που σκεπάζει τη βάλανο κάποιες φορές μάλιστα αναδιπλώνεται στην άκρη και είναι δύσκολη ή αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου. Τις περισσότερες φορές η βάλανος είναι κόκκινη, καλύπτεται από βλέννη ή άλλες φορές είναι καλυμμένη με κόκκινα σπυράκια. Η πόσθη, το δέρμα δηλ. που καλύπτει τη βάλανο εμφανίζει ‘’πληγές’’ σαν σκισίματα.

Βαλανοποσθίτιδα

Μυκητίαση Πέους

Μυκητίαση Πέους
Είναι μία φλεγμονή που αφορά τη βάλανο, την κεφαλή του πέους ή το δέρμα –πόσθη- που τη σκεπάζει. Όταν απασχολεί μόνο τη βάλανο μιλάμε για Βαλανίτιδα αλλιώς όταν αφορά το δέρμα τότε πρόκειται για ποσθίτιδα. Τις περισσότερες φορές η φλεγμονή απασχολεί τόσο τη βάλανο όσο και την πόσθη, γι’ αυτό και Βαλανοποσθίτιδα. Αρκετές φορές η παρουσία της μπορεί να υποκρύπτει την ύπαρξη Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τρόποι πρόληψης που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση της νόσου:
  • Η χρήση, πάντα και οπωσδήποτε, του προφυλακτικού και κυρίως με ένα νέο σεξουαλικό σύντροφο.
  • Η καθαριότητα της βαλάνου με ένα ουδέτερο σαπούνι και το καλό στέγνωμα της.
  • Το καλό πλύσιμο των χεριών πριν την ούρηση.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.