1 Απριλίου, 2021
Ένας άνδρας πρέπει να εξετάζεται για τον Προστάτη του, προληπτικά, μια φορά τον χρόνο κάθε χρόνο από τα 45 του χρόνια και μετά. Αυτό που πρέπει να κάνει ο γιατρός του είναι να κάνει κλινική εξέταση ,εξετάσεις αίματος, υπέρηχο κάτω κοιλίας ( υπέρηχο νεφρών, ουροδόχου κύστης, προστάτη ).
Στο ιστορικό που θα πάρει ο γιατρός σπουδαίο ρόλο έχει ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής ουρεί και κάποια συμπτώματα που είναι αρκετά σημαντικά είναι :
- Νυχτουρία : Πρόβλημα έχουμε όταν ο ασθενής αναγκάζεται να σηκωθεί παραπάνω από μία φορά για να ουρήσει ( 2 – 4 φορές ). Ο ασθενής πριν πάει για ύπνο θα πρέπει να πάει τουαλέτα για να ουρήσει – να αδειάσει την κύστη του – και μέχρι να έρθει η ώρα να σηκωθεί για να ξεκινήσει η ημέρα του δεν θα πρέπει να σηκωθεί για ούρηση ( φυσιολ. κατάσταση ). Για να μπορέσει να το καταφέρει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποφυγή κατανάλωσης υγρών ή αλκοόλ και τροφής για δύο ώρες πριν την νυχτερινή κατάκλιση.
- Πρωινή έναρξη της ούρησης: Όταν σηκωνόμαστε το πρωί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να πάει στην τουαλέτα για να ουρήσει – να αδειάσει δηλαδή την κύστη του. Η ούρηση πρέπει να ξεκινά αμέσως χωρίς καθυστέρηση και από την στιγμή της έναρξης μέχρι να τελειώσει να γίνεται με δυνατή ροή και χωρίς διακοπές. Όταν τελειώσει δεν θα πρέπει να ουρήσει πριν περάσουν δύο ώρες περίπου. Έχουμε πρόβλημα όταν ο ασθενής στέκεται περιμένοντας να ξεκινήσει η ούρηση και αυτή καθυστερεί ή όταν σφίγγεται για να ξεκινήσει η ούρηση ή όταν δεν υπάρχει ροή αλλά και όταν αφού ξεκινήσει διακόπτεται, περιμένει και ξαναρχίζει.
- Συχνοουρία: Σε φυσιολογικές καταστάσεις ένας άνδρας ουρεί πέντε με επτά φορές κάθε μέρα. Όταν αυτό συμβαίνει για περισσότερες φορές τότε υπάρχει θέμα που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Για περισσότερες και εκτενέστερες πληροφορίες δείτε στην σελίδα του προστάτη στην ιστοσελίδα του Ουρολόγου Χειρουργού κου Μαυρίδη Ανδρέα.
Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης