ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ : ΑΠΟΧΗ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

23 Νοεμβρίου, 2021

Για την σωστή λήψη του σπέρματος προκειμένου να γίνει το Σπερμοδιάγραμμα είναι απαραίτητη η σωστή διαδικασία και προετοιμασία του ασθενούς.

Αν τηρηθούν οι σωστές παράμετροι τότε η εικόνα του σπέρματος που θα μελετήσει ο μικροβιολόγος θα είναι αξιόπιστη.

Βασική προϋπόθεση είναι η σωστή αποχή που πρέπει να είναι τρείς ( 3 ) ημέρες. Ο ασθενής πρέπει να κάνει μια εκσπερμάτιση και στην συνέχεια να ακολουθήσει η αποχή των τριών ημερών, μετρώντας από την επομένη της εκσπερμάτισης. Την 4η ημέρα το πρωί, μετά την ούρηση, και αφού έχουμε πλύνει , με σαπούνι και νερό τα χέρια μας και την γενετική χώρα – κυρίως το πέος – πρέπει με αυνανισμό ο ασθενής να κάνει μια εκσπερμάτιση σε έναν αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που θα έχει προμηθευτεί από το φαρμακείο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την στιγμή της εκσπερμάτισης να συλλεχθεί όλη η ποσότητα του σπέρματος, από την πρώτη σταγόνα. Στην συνέχεια κλείνουμε βιδωτά τον ουροσυλλέκτη προσέχοντας να μην πιάσουμε με τα δάχτυλα το εσωτερικό του, για να μην μεταφέρουμε μικρόβια.

Η καλύτερη διαδικασία περιλαμβάνει την όσο το δυνατόν ταχύτερη προσκόμιση του δείγματος στο μικροβιολογικό κέντρο. Μία από τις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος, που θα μελετήσει ο γιατρός, είναι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τα πρώτα 30’ ή την 1η ώρα από την λήψη. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί μια ενημέρωση με το εργαστήριο ούτως ώστε να εξετασθεί το δείγμα άμεσα.

Αν η λήψη του δείγματος γίνει σε ιδιωτικό χώρο, συνήθως στο σπίτι, τότε είναι καλά ο ουροσυλλέκτης να μην μεταφέρεται στα χέρια αλλά μέσα στην τσέπη ή καλύτερα στο εσωτερικό της ενδυμασίας του ασθενούς παράδειγμα, στο μπουφάν μέσα και κάτω από την μασχάλη του.

Να σημειωθεί ότι αν χρειαστεί να γίνει νέο Σπερμοδιάγραμμα, μέσα στα πλαίσια θεραπείας και επανέλεγχο, καλό θα είναι να γίνεται στο ίδιο εργαστήριο με την ίδια αποχή και διαδικασία.

Αυτή η διαδικασία και αυτές οι προϋποθέσεις θα εξασφαλίσουν καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης