18 Νοεμβρίου, 2024
Είναι η κατάσταση κατά την οποία στο σπέρμα υπάρχει αίμα. Το σπέρμα σ´αυτήν την περίπτωση έχει χρώμα κόκκινο ζωηρό ή με καφέ σκούρη απόχρωση λόγω της αποδόμησης της αιμοσφαιρίνης. Κάποιες φορές δεν το βλέπουμε και ανευρίσκεται τυχαία λόγω κάποιας εξέτασης που θα κάνουμε, όπως Σπερμοδιάγραμμα ή καλλιέργεια σπέρματος.
Η αιμοσπερμία μπορεί να συνοδεύεται με πόνο ή καύσο κατά την εκσπερμάτιση, μπορεί όμως να είναι και ανώδυνη.
Αίτια της αιμοσπερμίας :
- Η αιτία της αιμοσπερμίας μπορεί να είναι η ρήξη μικρών τριχοειδών αγγείων που βρίσκονται στις σπερματοδόχες κύστεις.
- Το αίμα αυτό μπορεί να προέρχεται όμως και από τον Προστάτη ή από την επιδιδυμίδα και τον όρχη λόγω φλεγμονής που προκαλείται κυρίως από λοίμωξη. Σ´αυτές τις περιπτώσεις η συμπτωματολογία θα περιλαμβάνει πόνο ή και καύσο κατά την εκσπερμάτιση.
- Η λοίμωξη θα αντιμετωπισθεί με αντιβίωση και η αιμοσπερμία θα υποχωρήσει.
- Αιμοσπερμία συνήθως υπάρχει μετά από μια επέμβαση, όπως η Βιοψία του προστάτη (λόγω των μικροτραυματισμών που γίνονται από την βελόνη κατά την λήψη των κυλίνδρων του προστάτη). Το αίμα αυτό, με τις εκσπερματίσεις, θα εκτονωθεί και θα σταματήσει να υπάρχει χωρίς να χρήζει φαρμακευτικής αγωγής.
- Άλλες φορές αιτία της αιμοσπερμίας μπορεί να είναι μια κακοήθεια του προστάτη ή των σπερματοδόχων κύστεων. Αυτό θα διερευνηθεί με τον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο.
- Η αιτία της παρατεταμένης αιμοσπερμίας μπορεί να είναι η λήψη αντιπηκτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής.
- Κάποιες φορές, στην πρώτη ούρηση μετά την εκσπερμάτιση μπορεί να υπάρχει αιματουρία.
- Η αιμοσπερμία μπορεί να παρουσιαστεί σ´όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως σε άνδρες από 25 μέχρι 70 χρονών.
Όταν παρουσιαστεί οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι :
- Η λήψη ενός καλού ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς αλλά και η δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο είναι απαραίτητη.
- Η εξέταση των ούρων και του σπέρματος για κοινά και άτυπα μικρόβια και το Υπέρηχο κάτω κοιλίας, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν άμεσα. Ο ουρολόγος θα ζητήσει εξετάσεις αίματος, PSA Tot και έλεγχο του πηκτικού μηχανισμού.
- Ο υπέρηχος κάτω κοιλίας είναι μια απαραίτητη αλλά και εύκολη εξέταση που μπορεί να μας δώσει απαντήσεις.
- Στην συνέχεια και ανάλογα με τα ευρήματα και την επιμονή της αιμοσπερμίας μπορεί να χρειασθεί να γίνει Μαγνητική κάτω κοιλίας ή πολυπαραμετρική προστάτη.
Θεραπευτική προσέγγιση :
- Η πρώτη ενέργεια μας, εφ´όσον διαπιστωθεί λοίμωξη του γεννητικού συστήματος, είναι να δοθεί η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία. Αναλόγως την βαρύτητα μπορεί να συνχορηγηθούν και αντιφλεγμονώδη.
- Σε κάποιες περιπτώσεις που συνυπάρχουν συμπτώματα από τον προστάτη και επί επιμονής συμπτωμάτων μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για τον προστάτη όπως Φιναστερίδη ή Ντουταστερίδη και για αρκετό διάστημα. Στόχος της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής είναι ο περιορισμός της αιμορραγίας.
- Ο έλεγχος, η τροποποίηση ή αλλαγή της αντιπηκτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής θα αξιολογηθεί και ο ουρολόγος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Posted in Άρθρα by urologos-andrologos