ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ

6 Δεκεμβρίου, 2022

Η κύστη της επιδιδυμίδας είναι συνήθως μια απλή συλλογή από διαυγές υγρό. Η πιο συνηθισμένη εντόπισή της είναι κατά μήκος του σπερματικού τόνου ή στην κεφαλή της επιδιδυμίδας.

Μία απόφραξη των σπερματικών σωληναρίων που περνούν από την επιδιδυμίδα και κυρίως στο ύψος της κεφαλής της μπορεί να είναι η αιτία της δημιουργίας τους. Στην αρχή μπορεί να είναι ολίγων χιλιοστών και χωρίς την συνοδό παρουσία συμπτωμάτων, να είναι δηλαδή άνευ σημασίας.

 Μία κύστη μπορεί να παραμείνει στην πιο πάνω κατάσταση, μικρή ολίγων χιλιοστών και χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί όμως να απασχολεί τον ασθενή με ενοχλήσεις τοπικά και κατά διαστήματα στον όρχι. Κάποιες φορές να περνά τα όρια την ενόχλησης και να αποκτά χαρακτήρες πόνου.

Ο ασθενής προσέρχεται στον ουρολόγο λόγω των επίμονων ενοχλήσεων στο όσχεο ή γιατί ψηλάφησε ‘’κάτι άλλο’’ πέρα από τον όρχι.

 

Κύστη επιδιδυμίδας (υπέρηχο οσχέου)

Υδροκήλη (υπέρηχο οσχέου)

Ποια είναι η διαφορά από την υδροκήλη;

Στην υδροκήλη το διαυγές υγρό περιβάλλει τον όρχι ενώ η κύστη τόνου είναι μια μικρή συλλογή υγρού που εγκλωβίσθηκε σε κάποιο σημείο του σπερματικού τόνου ή της επιδιδυμίδας, συνήθως στην κεφαλή της.

Η κύστη τόνου όπως και η υδροκήλη είναι καταστάσεις τελείως αθώες που συνήθως δεν χρειάζονται αντιμετώπιση. Όταν το μέγεθος της κύστης ή η συχνή ενόχληση – πόνος στην περιοχή αγχώνουν τον ασθενή μας τότε ο ουρολόγος έχει καθήκον να τον καθησυχάσει και να τον ενημερώσει ότι δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο.

 

 

Κύστη επιδιδυμίδας (υπέρηχο οσχέου)

Κύστη επιδιδυμίδας

Κατά την κλινική εξέταση – ψηλάφηση ο ουρολόγος θα διαπιστώσει στην κεφαλή της επιδιδυμίδας ή πάνω από τον όρχι μια πιθανή διόγκωση. Θα ακολουθήσει διαγνωστικός έλεγχος με Υπέρηχο ή Τρίπλεξ οσχέου. Αυτές είναι και οι εξετάσεις εκλογής για την διάγνωση.

 

Αν παρόλα αυτά ο ασθενής επιμένει και επιθυμεί την αφαίρεσή της τότε γίνεται μια μικρή τομή στο όσχεο και προσεχτική αφαίρεση της κύστης με μέθη και νοσηλεία ολίγων ωρών στην κλινική.             

 

Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης