ΟΥΡΟΡΟΟΜΕΤΡΙΑ – UROFLOW

31 Μαΐου, 2021

Είναι μια πολύ απλή και πολύ εύκολη, μη επεμβατική εξέταση. Γίνεται στο ιατρείο του ουρολόγου και γίνεται για να δώσει την εικόνα της ούρησης του ασθενούς.

Είναι απαραίτητη εξέταση σε ασθενείς που έχουν δυσκολία στην ούρηση, διακεκομμένη ούρηση, νυχτουρία (πλέον της μίας φοράς), συχνουρία και αίσθημα ατελούς εκκένωσης μετά την ούρηση.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία παρά μόνο να έχει μία ικανή ποσότητα ούρων (συνήθως πάνω από 140-150 ml, μέτρηση με τον υπέρηχο) στην ουροδόχο κύστη και να έχει διάθεση για ούρηση.

Ο ασθενής στέκεται μπροστά στην ειδική τουαλέτα – ουροροόμετρο μόνος του και απλά ουρεί χωρίς την παρέμβαση του γιατρού. Εξέταση μη επεμβατική και τελείως ανώδυνη.

Η εξέταση μπορεί να συνδυαστεί με υπέρηχο πριν την ούρηση, για την μέτρηση της ποσότητας των ούρων και μετά την ουροροομετρία ξανά μέτρηση του τυχόν υπολοίπου των ούρων.

Με την ουροροομετρία γίνεται καταγραφή της ούρησης ενώ ο ασθενής ουρεί στο ουροροόμετρο και μέσω αυτής μπορεί να διαφανεί: η τυχόν καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, την ακτίνα ροής και πόσο δυνατή είναι η ούρηση, αν είναι συνεχής ή κάνει διακοπές, πόσο γρήγορα αδειάζει και πόση ποσότητα ούρων έχει ουρήσει στο τέλος της ούρησης. Με την χρήση του υπερήχου μπορούμε να μετρήσουμε το υπόλοιπο των ούρων που έχει μείνει στην ουροδόχο κύστη μετά την ούρηση.

Η καταγραφή, το γράφημα, δίνει πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Η ιδανική ούρηση έχει σχήμα καμπάνας. Άλλες μορφές γραφήματος θα ερμηνευθούν από τον γιατρό που θα έχει έτσι τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Απαραίτητη για την διερεύνηση :

 • Νευρολογικών παθήσεων που προκαλούν διαταραχές στην ούρηση
 • Υπερπλασία του προστάτη η του αυχένα της ουροδόχου κύστης
 • Στενώματα της ουρήθρας

  Τυπικό γράφημα φυσιολογικής ούρησης

   

  Ουροροομέτρηση ασθενούς με πρόβλημα υπερπλασίας προστάτη

   

   

Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης