ΠΟΤΕ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ ;

2 Απριλίου, 2021

ProstatisΣυχνά στον Ουρολόγο μπροστά καταλήγει ασθενής που σε τυχαίο έλεγχο αιματολογικών εξετάσεων βρίσκει μια τιμή του PSA «ανεβασμένη» – κοντά «στα όρια» ή πάνω απ’ αυτά.

Καμία τιμή του PSA Tot δεν μπορεί εξ’ ορισμού να θεωρηθεί φυσιολογική.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να κάνουν εκτίμηση του φυσιολογικού ή μη της τιμής του PSA tot μόνοι τους γιατί απλούστατα δεν έχουν ούτε τις απαραίτητες γνώσεις αλλά ούτε και την εμπειρία για να το κάνουν αυτό. Να θυμάστε ότι τα νούμερα δεν λένε σχεδόν ποτέ την αλήθεια.

Κατά αρχάς ποτέ δεν θα συμβεί απότομη αύξηση του PSA tot αν ο ασθενής φροντίζει να πηγαίνει κάθε χρόνο στον Ουρολόγο για να κάνει εξετάσεις προληπτικά. O έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή στα ίδια εργαστήρια, τουλάχιστον για το PSA tot και ο γιατρός να ενημερώνει το ιστορικό του ασθενούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο μια άνοδος της τιμής του PSA tot θα γίνει αμέσως αντιληπτή και ο Ουρολόγος θα κάνει τις απαραίτητες περεταίρω ενέργειες.

Αν παρ’ όλες τις θεραπείες η τιμή του PSA Tot μένει υψηλή, για τα κριτήρια του Ουρολόγου, τότε ο Ουρολόγος θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

Πότε γίνεται η δακτυλική εξέταση ;

Η δακτυλική εξέταση του προστάτη γίνεται για να διευκρινιστεί αν υπάρχει κάτι κακό – σκληρό στην εκτίμηση του προστάτη – ή καλοήθες – μαλακό στην εκτίμηση. Αυτό όλο θα συγκριθεί ταυτόχρονα με την εμπειρία που διαθέτει ο Ουρολόγος.

Για περισσότερες και εκτενέστερες πληροφορίες δείτε την σελίδα για τον προστάτη.

Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης