ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΠΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ;

2 Απριλίου, 2021

Η βιοψία του προστάτη προτείνεται από τον ουρολόγο όταν υπάρχει υποψία για ύπαρξη κακοήθειας σ’ αυτόν. Η υποψία αυτή στηρίζεται στην τυχόν υψηλή τιμή του Psa Tot ( * ) ή στην σκληρία που τυχόν θα ψηλαφίσει ο ουρολόγος στον προστάτη.

Είναι απαραίτητη η προετοιμασία του ασθενούς με αντιβίωση που θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την επέμβαση. Την ημέρα της εισαγωγής εκτός από τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο θα πρέπει να γίνει και ένας χαμηλός υποκλυσμός για να είναι όσον το δυνατό ‘’ καθαρότερο ‘’ το ορθό.

Η μικροεπέμβαση αυτή μπορεί αν γίνει με τοπική νάρκωση ή με ‘’μέθη’’ σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον όπου μπορεί να δοθεί ‘’μέθη’’ για να αποφύγει ο ασθενής μια δυσάρεστη και πιθανόν επώδυνη εμπειρία. Ο ασθενής μπαίνει σε γυναικολογική θέση και μετά την χορήγηση ‘’μέθης’’ ο γιατρός τοποθετεί την κεφαλή του υπερήχου στο ορθό. Με τον υπέρηχο στο ορθό ο ουρολόγος έχει άμεση επαφή με τον προστάτη και μπορεί να κατευθύνει την βιοψία ακριβώς στο σημείο όπου υπάρχει βάσιμη υποψία. Μέσα από την κεφαλή του υπερήχου ο ουρολόγος τοποθετώντας μια βελόνη λαμβάνει μικρούς κυλίνδρους προστατικού ιστού.

Οι κύλινδροι αυτοί του προστατικού ιστού διατηρούνται σε φορμόλη και αποστέλλονται στον παθολογοανατόμο για την απαραίτητη ιστολογική εξέταση.

(*) Βλέπε σχετικά άρθρα : Τί είναι PSA Tot , Τι είναι Προστατίτιδα , Πότε έχω πρόβλημα με τον προστάτη μου ;

Για περισσότερες και εκτενέστερες πληροφορίες δείτε την σελίδα για τον προστάτη.

Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης