ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ;

2 Απριλίου, 2021

Είναι ο πολύ δυνατός πόνος στον νεφρό. Ο πόνος αυτός είναι τόσο δυνατός που ο ασθενής δεν μπορεί να βρει ησυχία σε καμία θέση. Κάποιες φορές ο πόνος εντοπίζεται στον νεφρό αλλά τις πιο πολλές έχει αντανάκλαση προς την ουροδόχο κύστη.

Για να καταλάβουμε την αιτία του κωλικού, πρέπει να εξηγήσουμε την λειτουργεία του νεφρού. Ο νεφρός αποτελείται από δύο τμήματα. Στο ένα «φιλτράρεται» το αίμα και οτιδήποτε βλαβερό ή μη χρήσιμο για τον οργανισμό αποβάλλεται μέσω ενός αγωγού και καταλήγει στο δεύτερο τμήμα του νεφρού, στο αποχετευτικό και πιο συγκεκριμένα στους κάλυκες. Τα ούρα συλλέγονται στους κάλυκες, τα αρχικά τμήματα του αποχετευτικού, και από εκεί κατευθύνονται μέσω του ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη.

Κάποια στιγμή δημιουργείται ένας κόκκος άμμου σε κάποιο κάλυκα του νεφρού. Ο κόκκος παραμένει για καιρό μέσα στον κάλυκα του νεφρού και καθώς επικάθονται άλατα πάνω του, αποκτά μεγαλύτερο μέγεθος και όγκο και γίνεται σιγά σιγά μικρός λίθος.

Ο λίθος αυτός μπορεί να παραμείνει μέσα στον κάλυκα για χρόνια χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα ή άλλες φορές, για κάποιο λόγο φεύγει από τον κάλυκα και ξεκινά να κατέρχεται μέσω του ουρητήρα προς την ουροδόχο κύστη. Στο πρώτο τμήμα του ουρητήρα, καθώς ο λίθος κατέρχεται, δεν δημιουργείται πρόβλημα γιατί τα ούρα δεν εμποδίζονται από αυτόν στην κάθοδό τους προς την ουροδόχο κύστη. Ο ουρητήρας στο μεσαίο τμήμα του και πιο πολύ στο κάτω τριτημόριο του είναι πολύ στενός, ειδικά στο τμήμα του ουρητήρα πριν καταλήξει στην ουροδόχο κύστη. Αν λοιπόν ο λίθος σταθεί σε κάποιο στενό σημείο του ουρητήρα και «σφηνώσει» κατά κάποιο τρόπο, τότε τα ούρα δεν μπορούν να περάσουν λόγω απόφραξης .

Η απόφραξη αυτή δημιουργεί συσσώρευση των ούρων πάνω από τον λίθο και καθώς ο νεφρός συνεχίζει να παράγει ούρα, αυτά μαζεύονται στον ουρητήρα πάνω από τον λίθο και μετά στον νεφρό. Ωστόσο, επειδή ο νεφρός συνεχίζει να παράγει ούρα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τα ούρα. Το σύστημα: νεφρός, πύελος του νεφρού και ουρητήρας είναι ένα «κλειστό» σύστημα. Ο ουρητήρας, η πύελος και το εσωτερικό του νεφρού «διευρύνονται» ακόμη περισσότερο (ουρητηροϋδρονέφρωση) και στην συνέχεια, εξαιτίας της μεγάλης διάτασης του νεφρού διατείνεται και η κάψα -το περίβλημά –του νεφρού. Στην κάψα του νεφρού υπάρχουν πολλές απολήξεις νεύρων οι οποίες εξαιτίας της διάτασης, ερεθίζονται και προκαλούν τον εξαιρετικά δυνατό πόνο του νεφρού, τον κωλικό .

Για περισσότερες και εκτενέστερες πληροφορίες δείτε στην σελίδα για το STENT – PIG TAIL.

Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης