ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ;

2 Απριλίου, 2021

Ο προστάτης είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην βάση του πέους και μπροστά από την κύστη. Ακριβώς γι’ αυτό και ονομάσθηκε έτσι. Τον ονόμασαν προστάτη όχι γιατί προστατεύει κάτι αλλά γιατί προΐσταται – στέκεται δηλαδή μπροστά – από την ουροδόχο κύστη και ταυτόχρονα περιβάλει την ουρήθρα.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που παράγει το προστατικό υγρό. Αυτό αναμιγνύεται την στιγμή της εκσπερμάτισης μαζί με το σπέρμα και προσφέρει στα σπερματοζωάρια απαραίτητα συστατικά για να είναι το σπέρμα γόνιμο.

Καθώς περνούν τα χρόνια ο προστάτης υπερπλάθεται και εκτός ότι αυξάνεται σε όγκο πιέζει την ουρήθρα και δυσκολεύει την ούρηση.

Οι φυσιολογικές τιμές του προστάτη είναι έως 25 κ.εκ. Να διευκρινισθεί ότι το να μεγαλώσει ο όγκος του προστάτη πάνω από το όριο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα ή ότι πρέπει να κάνουμε κάτι χειρουργικά. Ένας μεγάλος προστάτης μπορεί να μην ταλαιπωρεί καθόλου τον ασθενή ενώ ένας πολύ μικρότερος μπορεί να δημιουργεί απόφραξη – και ταλαιπωρία στον ασθενή

Κάθε άνδρας που είναι 45 χρονών οφείλει να πηγαίνει στον ουρολόγο μια φορά τον χρόνο κάθε χρόνο και να κάνει τον απαραίτητο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Δεν υπάρχει τρόπος ή φάρμακο ή φαρμακευτική αγωγή για να εμποδίσει ο ουρολόγος την εμφάνιση του καρκίνου στον προστάτη. Αν όμως ο άνδρας ελέγχεται κάθε χρόνο μία φορά τον χρόνο τότε ο γιατρός θα βρει την νόσο αυτή σε αρχικό στάδιο και θα μπορεί να προσφέρει ίαση στον ασθενή. Γι’ αυτό όλοι μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνει κανείς στον γιατρό προληπτικά, πριν εμφανισθούν κάποια συμπτώματα.

Για περισσότερες και εκτενέστερες πληροφορίες δείτε την σελίδα για το προστάτη.

Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης